Welkom op de website van het MMLab

CAD/CAM lab, maquettewerkplaats van het departement Architectuur KULeuven, Campus Gent gelegen op de Leiekaai 18.

Algemene afspraken

  • Leg de Safety Tutorial online af.
  • Om te werken met de machines moet je steeds reserveren.
  • Behaal de nodige certificaten voor de machines die je wilt gebruiken.
  • Houd je aan de veiligheidsvoorschriften
  • Volg specifieke opleidingen of tutorials voor de machines
  • Experimenteren kan zonder afspraak op donderdagnamiddag/avond en vrijdagnamiddag
  • Productiewerk doe je na afspraak van ma-do
  • Ruim op na je werk!

LinkOpeningsuren

Di-do(vm): enkel na reservatie, do(nm av) vr: walk-in welkom
Maandag dinsdag woensdag Donderdag Vrijdag
MMLab 09:00 - 17:30  09:30 - 17:30 
08:00 - 17:30  09:30 - 20:30  08:00 - 17:00 

reglement

Algemeen

Je vindt hier alle informatie, knowhow en tools terug die je nodig hebt om aan de slag te gaan in het MMLab. 
Op de machines pagina vind je een overzicht van de verschillende productietechnieken die voorhanden zijn in het lab, Je vindt er van een aantal machines een gedetailleerde beschrijving hoe ze efficiënt en veilig te gebruiken, de werking van de andere machines zullen in het lab worden uitgelegd.

Zorg ervoor dat je de veiligheidsvoorschriften doorgenomen hebt en check zowel de openingsuren van het lab als de kalender alvorens een afspraak te maken of een machine te reserveren. Je kan steeds binnenlopen in het MMLab als je extra uitleg of advies nodig hebt, hiervoor heb je geen afspraak nodig. ook via mail staan we voor je klaar.

Het MMLab beschikt over een stock van de meest gebruikte (maquette)materialen. Je werkt bij voorkeur met de materialen die voorhanden zijn in het lab. Een overzicht van de beschikbare materialen en de prijzen vind je hieronder.


Wees zelfstandig

Je werkt zoveel mogelijk zelfstandig in het lab. Om met de machines te mogen werken, dien je een machine-specifieke opleiding (onder de vorm van een korte tutorial of infosessie) succesvol te doorlopen. Het is jouw verantwoordelijkheid om de nodige skills te verwerven voordat er een deadline van een opdracht aankomt! 

De tutorials voor de CAD/CAM machines kunnen worden doorlopen in het MMLab op donderdag of vrijdag, voor zover de agenda dit toelaat, dit wil zeggen:

  • Semester 1: van week 1 tot week 10 
  • Semester 2: van week 2 tot week 8

Er zullen tevens gespecialiseerde opleidingsmomenten worden georganiseerd in het MMLab. 

Het recht om met een specifieke machine te werken kan steeds worden ingetrokken wanneer de veiligheidsvoorschriften niet worden nagekomen of wanneer de machine fout wordt gebruikt. Wanneer je twijfelt of een vraag hebt, raadpleeg je de handleiding (online of in het MMLAb) of roep je de hulp in van de labmanager. 

De labmanager is er gedurende de openinguren om jouw vragen te beantwoorden en je te helpen. Twijfel niet om vragen te stellen. Je hebt nooit een afspraak nodig om advies te vragen en bent steeds welkom in het lab om aan je plannen en ontwerpen te werken en te optimaliseren voor productie. 

Je kan de labmanager ook steeds bereiken via via de MMLab facebook pagina of via email:  

Gedeelde kennis is dubbele kennis.

Het MMLab is een plek waar experimenteren, onderzoek en maken centraals staan. Het is toegankelijk voor zowel studenten als docenten. Je leert er hands-on hoe je met CAD/CAM technieken prototypes en maquettes maakt. 

In het lab leer je het meest en makkelijkst van elkaar, daarvoor is het belangrijk dat je de kennis die je hebt over het productieproces met je medestudenten deelt. Op deze manier wordt het MMLab efficiënt ingezet en bereiken we samne de beste resultaten. 

Tegelijkertijd bouwen we zo aan een gedeelde kennisbank die het voor iedereen mogelijk maakt om ontwerpen te optimaliseren voor een kost-efficiënte manier van productie.

Wees hoffelijk.

Korte-keten productie betekent vaak dat er vaak geïtereerd wordt over een ontwerp. Vaak is een ontwerp niet helemaal aangepast aan de beoogde productietechniek. Hierdoor is er vaak nog wat aanpassingswerk nodig. Hoewel we de workflow voor de verschillende productiemethodes zoveel mogelijk trachten te stroomlijnen, kan elke machine eigen instellingen verwachten. Zo werken verschillende machines bijvoorbeeld met verschillende kleurencodes. Hierdoor worden de machines niet altijd optimaal ingezet, wat resulteert in langere wachttijden op drukke momenten. Om dit te vermijden stellen we volgende regels in:

  • Een gemaakte reservatie betekent niet automatisch het alleenrecht van het gebruik van de gereserveerde machine.
  • Sta medestudenten toe om kleine opdrachten en tests uit te voeren wanneer jij een ontwerp aanpast.
  • De computers bij de machines dienen enkel om de machines te bedienen.
    • Ze dienen NIET om aanpassingen te doen die mogelijk zijn op jouw laptop.
    • Aanpassingen worden gedaan op je eigen laptop of de daartoe bestemde computers in het MMLab.
    • Breng indien mogelijk steeds je eigen computer mee en originele ontwerpfiles.
    • In regel is het werken op de computers verbonden aan de machines beperkt tot:
      1. Openen bestand
      2. Setup print
      3. Optimaliseer vectoren in software machine
      4. Materiaalinstellingen
      5. Jobuitvoer

Prijzen

In principe is het gebruik van de machines in het MMLab gratis wanneer je de stock van het MMLab gebruikt. We voorzien een gevariëerde stock met de meest gebruikte materialen aan democratische prijzen. Indien het materiaal dat je nodig hebt niet voorhanden is in het MMLab, ben je vrij om je eigen materiaal te gebruiken. Zorg ervoor dat je materiaal compatibel is met de productietechniek die je wenst te gebruiken, vooral kunststoffen kunnen erg giftige dampen veroorzaken. Je zal steeds gevraagd worden om een bewijs voor te leggen van de samenstelling van je materiaal om aan te tonen dat het materiaal verwerkt kan worden. Meer details omtrent welke materialen geschikt zijn vind je bij de tutorials. Het materiaal voorhanden in het MMLab kan je ook aankopen indien je het niet in het MMLab wil verwerken.

Verbruiksmaterialen MMLAB